ΔΗΜΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

27/11/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρώτη η Ελλάδα στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Γαλατσίου, η Ενημερωτική Εκδήλωση για τους Δημότες με θέμα: «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», την Τετάρτη, 26/11/2014, στο Δημαρχείο Γαλατσίου.

Η Εκδήλωση υλοποιήθηκε με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Γαλατσίου στο πλαίσιο της Ενημερωτικής Εκστρατείας για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών και των Εμβολίων που διοργανώνει το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Τη συζήτηση συντόνισε η κα Μαρκέλλα Μυλωνά, Φαρμακοποιός του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου. Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής – Υγείας & Υγιεινής κος Μάνος Ελευθερίου, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου κου Γιώργου Μαρκόπουλου και συνεχάρη όλους τους συντελεστές για την εξαιρετική διοργάνωση και ιδιαίτερα την ομιλήτρια κα Φλώρα Κοντοπίδου, Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο, Υπεύθυνη Γραφείου Μικροβιακής Αντοχής ΚΕΕΛΠΝΟ για την πολύ ενδιαφέρουσα, υψηλότατου επιπέδου ενημερωτική ομιλία.

Εκ μέρους του ΕΔΔΥΠΠΥ, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Δικτύου και Δημοτικός Σύμβουλος Γαλατσίου κος Αθανάσιος Μπούρας. Ο κος Μπούρας μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ κου Γιώργου Πατούλη, Δημάρχου Αμαρουσίου και συνεχάρη με τη σειρά του τους διοργανωτές. Σχετικά με το θέμα της ομιλίας, δήλωσε: «Το ζήτημα της μη ορθής χρήσης και της κατάχρησης των αντιβιοτικών είναι πολύ σοβαρό για τη Δημόσια Υγεία. Δυστυχώς είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη στη χρήση των αντιβιοτικών, κάτι που συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους για τους ασθενείς και ευρύτερα για τον περίγυρό τους. Το ΕΔΔΥΠΠΥ, η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας, η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ενώνουν τις προσπάθειές τους για μια πλατειά και σωστή ενημέρωση του κοινού στον τομέα αυτό για να σταματήσει η κατάχρηση των αντιβιοτικών. Επίσης, σήμερα έγινε μια ενημέρωση για την αξία των εμβολιασμών, κυρίως για την προστασία από τη γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο, διότι δυστυχώς δε διενεργούνται στο βαθμό που θα έπρεπε ώστε να προστατεύσουμε το γενικό πληθυσμό. Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν».

Κατά την ομιλία της, η κα Φλώρα Κοντοπίδου, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Υπεύθυνη Γραφείου Μικροβιακής Αντοχής ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικά είναι τα αντιβιοτικά για την υγεία μας, καθώς σώζουν εκατομμύρια ζωές από τις λοιμώξεις που προκαλούν τα μικρόβια, αλλά και πόσο καταστροφική είναι η υπερκατανάλωσή τους, καθώς αυτή οδηγεί σε ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά, με συνέπεια όταν θα τα χρειαζόμαστε πραγματικά να μην μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, γιατί δεν θα είναι πλέον δραστικά. Παρουσίασε, μάλιστα, παραδείγματα συχνών περιπτώσεων, όπως ένα κοινό κρυολόγημα, στις οποίες πολύ συχνά καταναλώνουμε αντιβιοτικά ενώ δεν χρειάζεται, γιατί προκαλείται στο 90% από ιούς έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά.

Ακόμη, η ομιλήτρια παρέθεσε σημαντικά στοιχεία σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης των μικροβίων και των ιών, το πώς μπορούμε να διακρίνουμε πότε πρέπει να πάρουμε αντιβιοτικό και πότε όχι, πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό μας. Επεσήμανε ότι κατέχουμε την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών με αποτέλεσμα και την πρώτη θέση στην αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία μας. Η ομιλία ολοκληρώθηκε με το μήνυμα ότι είναι ευθύνη όλων μας να διαφυλάξουμε τα αντιβιοτικά, βάζοντας τέλος στην άσκοπη κατανάλωσή τους.

Στο τέλος, η κα Κοντοπίδου αναφέρθηκε στην πρόληψη των λοιμώξεων στους ενήλικες με σωστή χρήση των εμβολίων, δηλαδή της γρίπης (τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο κάθε χρόνο) όπως και του πνευμονιόκοκκου, σύμφωνα με την καθοδήγηση του γιατρού.

Ακολούθησε συζήτηση με πολλές ερωτήσεις από το κοινό, κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε η μεγάλη αλήθεια: μειώνοντας την άσκοπη κατανάλωση των αντιβιοτικών, τα ανθεκτικά μικρόβια ξαναγίνονται ευαίσθητα στα αντιβιοτικά!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *